Aurora Borealis – Het Noorderlicht

Er zijn natuurverschijnselen die je slechts op enkele plaatsen ter wereld kunt bekijken. Van die dingen, die je je nog heel lang kunt herinneren als je ze meemaakt of hebt gezien.

De lichteffecten van de Aurora Borealis, het Noorderlicht, horen zeker in deze categorie thuis. Het finse woord voor deze hemellichten is “Revontulet”, oftewel het vossenvuur.

Volgens één van de vele mythes die Finland rijk is, is het Noorderlicht de staart van een vos die sneeuwvlokken laat opdwarrelen, en zo de Aurora Borealis creëerde.

Het beste jaargetijde voor het Noorderlicht

Het Noorderlicht kan je in het noorden van Finland tussen september en maart tot wel 200 keer per jaar zien. September en maart zijn de maanden met de meeste waarnemingen.

Hoe verder je naar het noorden gaat, hoe hoger de kans dat je de Aurora Borealis kunt zien, en in Utsjoki en Kilpisjärvi kan je het Noorderlicht soms wel 4 a 5 keer per week zien.

Sagen en mythen over het Noorderlicht

aurora-borealis4Naast het vossenvuur, zijn er tal van andere mhytes die het verschijnsel Aurora Borealis probeerden te verklaren.

Een mooie mythe is dat de dondergod Thor bliksem en donder op de finse Sagenheld Väinämoinen afvuurt. Feit is wel dat de mens in het verleden het verschijnsel vaak aanzag als een voorbode van onheil en een alles vernietigend Omen.

Wetenschappelijk verklaart, wordt het licht veroorzaakt door de zon wind, die op het magneetveld van de aarde stuit.

Aurora Borealis – Het noorderlicht. Mythe of wetenschap, het blijft een wonderbaarlijk natuurschouwspel.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail