Geschiedenis van Finland

De geschiedenis van Finland hangt nauw samen met de geschiedenis van de buurlanden Zweden en Rusland. Lange tijd was Finland deel van het Zweedse koninkrijk. In het jaar 1809 kwam hier een einde aan, toen Rusland Finland veroverde. Ruim een eeuw lang was Finland nauw verbonden met Rusland.

Hoewel het een eigen regering en een eigen grondwet had, was de Russische tsaar ook groothertog van Finland. Na de februarirevolutie in 1917 verklaarde Finland zich onafhankelijk en deze onafhankelijkheid werd in 1918 door de Russen erkend.

In dat zelfde jaar woedde er een korte, maar bloedige burgeroorlog (27 januari tot 15 mei 1918) tussen de Socialisten (de Rode Garde) en de Conservatieven (de Witte Garde) in Finland. Na afloop van de burgeroorlog werd Finland (slechts enkele maanden) een koninkrijk, maar al gauw werd het Koninkrijk Finland omgedoopt tot een republiek.

Finland in de 2e Wereldoorlog

finland geschiedenisIn 1939 begon de Winteroorlog met Rusland (de toenmalige Sovjet-Unie). Rusland vond dat een aantal eilanden voor de kust van Leningrad (het tegenwoordige St. Petersburg) toebehoorde aan de Sovjet-Unie. Wanneer zij deze eilanden in bezit zouden krijgen, konden ze Leningrad beter verdedigen.

Een oorlog van ongeveer zes jaar volgde. In deze oorlog draaide het echter om veel meer zaken dan alleen de eilanden, die als reden voor de oorlog waren aangevoerd. De Tweede Wereldoorlog, heeft veel invloed gehad op de gebeurtenissen in Finland en de Winteroorlog.

Tussen 1944 en 1945 vocht Finland tegen de Duitsers, die het noorden van Finland waren binnen gevallen, om de Duitsers uit dit gebied te verdrijven.

Finland en de Koude oorlog

Tijdens de Koude Oorlog bevond Finland zich in een lastige positie. Doordat zij tijdens de oorlog met Rusland op veel gebieden verloren hadden, waren zij genoodzaakt om veel eisen van de Russen in te willigen. Om een nieuwe oorlog te voorkomen probeerde Finland de Russen te vriend te houden, wat weer voor spanningen met andere landen zorgde.

Dit was ook een reden waarom het voor Finland lastig was om toe te treden tot de Verenigde Naties. Uiteindelijk kregen zij hier toch toestemming voor, maar de positie van Finland bleef erg moeilijk, omdat Finland toch werd gezien als een meeloper van Rusland.

Finland in de Europese Unie

Na de val van de Berlijnse muur en het einde van de Sovjet-Unie, verbeterde deze positie. In 1995 trad Finland toe tot de Europese Unie. Een bewogen geschiedenis maakte Finland.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail