Helsinki

De Finse hoofdstad ligt aan de zuidkust aan de Finse Golf. Helsinki is de grootste stad in Finland, en in veel opzichten het centrum van het land. Helsinki heeft een hele mooie bijnaam, “Dochter van de Oostzee”, en is ook de zetel van het Finse parlement en de President.

Helsinki bezienswaardigheden en attracties

Na de grote brand van 1816, werd het marktplein in een Classicistische stijl herbouwd. Het marktplein is één van de belangrijkste bezienswaardigheden, met achter het plein de Domkerk. De witte kerk is het handelsmerk van Helsinki, en al van verre te zien.

helsinki2Op het schiereiland Katajanokka staat de Russisch Ortodoxe Uspenski Kathedraal, een prachtig bouwwerk opgetrokken uit rode bakstenen. De stad kent verder nogal wat verschillende bouwstijlen, het centraal station heeft een Neoromantische stijl en de wijken Kruununhaka en Katajanokka zijn grotendeels in Jugendstil opgetrokken. Deze verschillende stijlen maken de stad attractief en afwisselend.

Andere bezienswaardigheden zijn het Museum voor Moderne Kunst (Kiasma), het rode parlementsgebouw, het Nationaal Museum, de Universiteit van Helsinki, de Nationale Opera, de dierentuin op het eiland Korkeasaari, het Stadsmuseum en de witte Finlandiahal.

Uitgaan, restaurants en genieten in Helsinki

De stad is het uitgaanscentrum van Finland. Tal van restaurants en barretjes zijn in het centrum te vinden. De Finnen, die absoluut niet zo stug zijn als ze vaak worden omschreven, vieren graag een feestje, en dat is in de stad ook zeker te merken.

De prijzen in het uitgaansleven mogen dan iets hoger zijn, dit wordt meer dan goed gemaakt door de gastvriendelijkheid en het enthousiasme van de Finnen. Een stedentrip naar Helsinki, Finland op haar best is meer dan genieten van kunst en cultuur.

Cultuur en geschiedenis van Helsinki

In 1550 werd Helsinki gesticht door de Zweedse koning Gustaaf I. Hij wilde een handelsconcurrent voor de stad Talin, dat aan de overkant van de Finse Golf ligt. De koning was niet echt succesvol, en Helsinki bleef een klein provinciestadje totdat de Russen de stad in 1809 veroverden.

In 1952 vonden de Olympische spelen plaats in Helsinki, en tegenwoordig is het een moderne stad die het nodige te bieden heeft, maar wel met een duidelijke Finse identiteit. Cultuur is enorm belangrijk voor de Finnen, en bij het 450 jaar bestaan van Helsinki in 2000, was de stad Culturele Hoofdstad van Europa.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail