Lapland

Lapland, het land der Lappen. Een licht golvend landschap, dat wild aandoet, met in de winter een grote witte vlakte met tal van rendieren. Een land dat in het voorjaar tot leven komt en een droom is van menig vakantieganger.

En dan begint de zomer, als de nachten wegblijven en de zon niet meer ondergaat. Een gevoel van vrijheid, van ongereptheid, en van eeuwigheid.

En Lapland is ook het land dat weliswaar erg koud is in de winter, maar in de donkere en lange nachten één van de mooiste natuurschouwspelen te bieden heeft. De Aurora Borealis, het Noorderlicht.

De Lappen – De Sami

Hier wonen de Lappen, of liever gezegd de Sami. Geen volk dat anders dit woeste en koude land kon bedwingen, de donkere bossen in het zuiden van Lapland, en de toendra’s in het noorden. De Sami, sommigen wonen nog op de originele manier en trekken rond met hun rendieren, de eigen cultuur en taal, maken dit gedeelte van Finland tot één van de meest aansprekende gedeelten van Europa.

In Inari kan je een mooi museum vinden over de Sami en hun unieke cultuur.

Rovaniemi : De hoofdstad van Lapland

lapland2De hoofdstad van Lapland is Rovaniemi, en ook meteen de grootste stad van Lapland. De stad ligt op de poolcirkel, maar biedt zeker meer dan je misschien zou verwachten in een dergelijk koude regio. Een unieke gelegenheid om Lapland te ontdekken.

Bij Rovaniemi woont de Kerstman. Ja, hij bestaat echt. In populair spraakgebruik wordt het kleine dorpje Rovaniemi ook wel Santa Claus Village genoemd. Het dorpje heeft een eigen postkantoor, van waaruit alle brieven aan de kerstman worden beantwoord.

Video van Lapland

Zomer- en Wintersport in Lapland

Lapland is een stukje Finland waar je uitstekend sport kunt beoefenen. Niet alleen kan je in de zomermaanden perfect wandelen, kanoën, mountainbiken, raften of vissen, in de winter kan je in Lapland perfecte omstandigheden vinden voor wintersporten als langlaufen, schaatsen, rendier- of huskysafari en skiën. Zo zijn Levi, Olos, Ruka en Saariselkä wintersportcentra die voor menig wintersportgebied in de Alpen, niet zullen onderdoen.

Koud, warm, rust en uitgebreide vlakten. Lapland.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail