Finland klimaat en ligging

Finland ligt in het noorden van Europa in het Scandinavië. Finland grenst in het oosten aan Rusland en in het noorden aan Noorwegen en Zweden.

Finland heeft een lange kuststrook van honderden kilometers. Aan de westkant ligt de Golf van Bothnia en ten zuiden van Finland ligt de Finse Golf. Deze wateren zijn erg belangrijk voor de handel van Finland en daarnaast zijn er ook diverse veerdiensten die Finland met andere Europese landen verbindt.

Het landklimaat van Finland

Finland kent een landklimaat. Hoewel het land erg noordelijk ligt, kan het er ’s zomers redelijk warm worden. De temperaturen in de zomer komen overeen met de temperaturen in Nederland.

Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de vrij warme wateren waar Finland aan grenst.

kaartIn de winter kan het echter erg koud worden. Sommige delen van Finland zijn 7-8 maanden per jaar besneeuwd en ’s winters kunnen er in de noordelijke delen temperaturen bereikt worden van 30 graden onder nul. Doordat een deel van Finland boven de poolcirkel ligt, is het in de winter vaak maar een paar uur per dag licht en in sommige delen komt de zon helemaal niet op.

Finland staat ook wel bekend als ‘het land van de duizend meren’. Wanneer je over Finland vliegt of als je de landkaart van Finland bekijkt, dan wordt meteen duidelijk waarom Finland deze roemruchte bijnaam gekregen heeft. Finland kent uitgestrekte bossen en duizenden meren (meer dan 180.000).

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail