Natuur en Fauna in Finland

Binnen Europa is Finland één van de mooiste landen als het gaat om natuur en fauna, het is eigenlijk één groot natuurgebied. En misschien zou je het niet verwachten, nergens is de natuur zo uitbundig als in Finland, en zo tegenstrijdig.

Grote tegenstrijdigheden in natuur

Ruim 180.000 meren, 65% van Finland bestaat uit (naald)bossen en sprookjesachtige uitzichten. Zuid Finland heeft een gematigd Landklimaat met warme zomers en koude winters. Lapland heeft een Toendraklimaat, met koele zomers en ijzigkoude winters met veel neerslag.

Ongeveer een kwart van het land ligt boven de poolcirkel, en zo kan je in Finland dieren tegenkomen die ook in midden Europa te zien zijn, maar ook dieren die hun thuis rond de Noordpool hebben.

Wilde dieren in Finland

Weliswaar kent Finland geen dierenwereld met veel verschillende soorten. De soorten die wel in Finland voorkomen, maken dit gemis echter meer dan goed. Want Finland is de thuisbasis voor diverse grote wilde dieren, die bijna nergens anders binnen Europa (nog) voorkomen.

natuur4In het wild kan je zomaar een beer tegenkomen, en wolven. Of de aansprekende Lynx, diverse vossenfamilies en de zeer zeldzaam geworden Veelvraat. Kenmerkend voor Finland is de Lemming, die op de hoge vlakke bergen zijn leefgebied heeft. Pelsdieren als de Nerts, Marters en Hermelijntjes kan je in het hele land zien in het wild.

Elf soorten reptielen en kikkersoorten, verschillende soorten slangen, waarvan de Adder overigens de enige giftige is. Meer dan 350 vogelsoorten, waarvan 230 trekvogel soorten. Enkele aansprekende vogelsoorten zijn de Arend, verschillende soorten Uilen, en natuurlijk de Kor- en Auerhoenders. Uniek is verder nog de in het moeras- en mosgebied nestelende Sneeuwhoen.

Flora in Finland

Een uniek gebied, met unieke planten. Soms zo zeldzaam dat ze bedreigd zijn. Dichte en grote bossen, zoals rond de hoogste bergen in Lapland, die zich over een groot gedeelte van het land uitstrekken. De Toendra met haar eigen flora, die je simpelweg bijna nergens anders in Europa kunt zien, en het unieke plantleven in de rond de vele meren. Ook hier weer, vaak uniek en soms erg zeldzaam.

Van Beer to Korhoender, van Toendra tot Poolcirkel. Een unieke Natuur & Fauna.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail