Taal in Finland

In Finland zijn zowel het Zweeds als het Fins officiële talen. Beide talen worden in de Finse grondwet als gelijk gezien en er is daarom niet sprake van een minderheidstaal. Het Fins wordt tegenwoordig echter wel door een grotere groep Finnen gesproken. In vrijwel heel Finland worden straten en plaatsen in beide talen aangeduid.

Het Fins behoort tot de Oostzeefinsetalen en is een onderdeel van de Finoegrische taalfamilie. De Finse taal die wijkt sterk af van andere Scandinavische talen, zoals het Deens, Noors, Zweeds en IJslands. Het vertoont echter sterke overeenkomsten met het Estisch. Met enige moeite kan iemand die Fins spreekt het Estisch verstaan en dat geldt ook andersom.

Voor Nederlanders is het vrijwel onmogelijk om zonder kennis van de Fins, deze taal te kunnen lezen of verstaan. Het Fins kenmerkt zich door een relatief groot aantal klinkers ten opzichte van het aantal medeklinkers in woorden. Daarnaast zijn de Finse lettercombinaties voor Nederlanders vaak lastig uit te spreken.

Er wordt ook Zweeds gesproken in Finland

Het Zweeds is lange tijd de taal van de elite geweest in Finland. Het Fins werd gezien als een taal voor de ambachtslieden, maar de elite sprak voornamelijk Zweeds. In die tijd was de officiële taal in Finland ook het Zweeds, maar twee eeuwen geleden kreeg ook het Fins de officiële status.

Er zijn in Finland nog ongeveer 300.000 mensen die het Zweeds als eerste taal hebben. Het Zweeds behoort tot de Noord-Germaanse talen en is nauw verwant aan het Deens en Noors. Zweedstaligen kunnen het Noors en het Deens dan ook redelijk goed verstaan.

Wanneer je in Finland bent, dan kan je je met Engels prima redden. Finnen spreken over het algemeen goed Engels. Daarnaast kan je het op sommige plekken ook redden met het Duits of zelfs met het Frans.

Tellen in het Fins en Zweeds

Fins     Zweeds
1     Yksi     Ett
2     Kaksi     Två
3     Kolme     Tre
4     Neljä     Fyra
5     Viisi     Fem
6     Kuusi     Sex
7     Seitsemän     Sju
8     Kahdeksan     Ã…tta
9     Yhdeksan     Nio
10     Kymenen     Tio

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail