Turku

De Finse stad Turku ligt aan de monding van de Aurarivier, in het zuidwesten van Finland. Turku is de oudste stad in Finland en, samen met Talin in Estland de culturele hoofdstad van Europa in 2011. Het is één van de grootste steden in Finland, met een belangrijke zeehaven en veel Landbouw en industrie.

Turku bezienswaardigheden en attracties

turku3De herinnering aan de Zweedse overheersing wordt levendig gehouden door kasteel Turunlinna. Het kasteel dateert van de 13e eeuw en herbergt een historisch museum. Ook de Kathedraal is een bezienswaardigheid. In 1300 werd de Kathedraal ingewijd, en één van de belangrijkste evenementen is het uitspreken van de Kerstvrede op de dag voor Kerstmis.

Een andere bezienswaardigheid is het Sibelius Museum met niet alleen een tentoonstelling over de Finse componist Jean Sibelius maar ook oude muziekinstrumenten. Erg leuk zijn de middeleeuwse markten in het oude centrum.

Video van Turku

Uitgaan, restaurants en genieten in Turku

Turku wordt wel gezien als een combinatie van universiteit en uitgaan. Dat geeft al aan dat het uitgaansleven in de stad gewoonweg goed te noemen is, met natuurlijk veel studenten. Let wel, dat uitgaan in Finland normaal gesproken veel eerder van start gaat dan in Nederland. Veel Finnen gaan rond 22:00 uit, nadat ze thuis al enigszins gevierd hebben. Turku, typisch Fins met een vleugje Zweden.

Cultuur en geschiedenis van Turku

De oude stad kwam al in de 13e eeuw tot ontwikkeling, en na de verovering door de Zweden was Turku eerst het bruggenhoofd voor de Zweedse troepen en werd later het administratieve centrum voor de Zweedse provincie. Ook in de 13e eeuw, werd Turku de eerste bisschopszetel.

De stad is tot de ontwikkeling van Helsinki in het midden van de 19e eeuw, altijd de grootste en belangrijkste stad in Finland geweest. Turku is ook bekend van het verdrag van Abo, waarin Zweden een deel van Zuidwest Finland afstond aan de Russen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail